- 1 kg selera
- 2 duże cebule
- 1 średnia marchewka
- 0,5 masła lub margaryny
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka bułki tartej
- 3 duże jajka
- 2 kostki bulionu grzybowego
- sól, pieprz
W orginalnym przepisie było dwukrotnie więcej tłuszczu i jajek, ja go odchudziłam i myślę, że bez żadnej szkody dla walorów smakowych. Moją modyfikacją jest też dodanie marchewki. Pasztecik jest wyśmienity, kto nie wie z czego jest zrobiony - nigdy tego nie odgadnie ;) bo pasztet bardzo przypomina smakiem pasztet mięsny.
Super przepis na zdrowy pasztet - polecam !
Pasztet z selera
(wg przepisu alik)
Seler, marchewkę i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać wodę, przyprawy, rozdrobniony czosnek i masło, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 1 godz. Ostudzić. Do zimnej masy dodać jajka i bułkę tartą, dobrze wyrobić. Foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, nałożyć masę i piec 1,5 godz. w temp.180-190 stop.
Z podanego przepisu wychodzą 2 foremki dł. po 20 cm lub jedna dł 30 cm.
Smacznego :)
3 komentarze:
Dzięki za przepis.
Pamietam, że za dziecka Był on częstym gościem na stole, potem zniką z jadłospisu.
A teraz dzięki twemu blogowi wyciągniety z kulinarnego niebytu wrócił na "tapetę".
Właśnie w tej chwili bryjka selerowa się dusi.
(zastoosowałem twą modyfikację marchewkową :-) )
pyszny jest ten pasztet;) o wiele smaczniejszy niz mięsny, no i zdrowszy oczywiscie;) polecam
Do rafkoo: pisze się "zniknął" a nie "znikną"
Prześlij komentarz