- Dziś obiad po meksykańsku - czyli burritos. Ja z lenistwa wykorzystałam gotowe tortille pełnoziarniste i tylko farsz zrobiłam zgodnie z przepisem ;-) ale z poniższego przepisu też podobno wychodzą smaczne tortille
- 1 pierś z kurczaka
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów
- 2-3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 20-30 dkg sera żółtego
- 1 papryczka chili lub przyprawa chili
- przyprawa papryka na ostro
- szczypior
- pieprz, sól, bazylia, oregano, pół łyżeczki cynamonu, oliwa
- mąka, woda, oliwa
Burritos
Farsz:
Ciasto:
Farsz:
1. Kurczaka pokrojonego w kostkę przyprawiamy na ostro i zostawiamy na parę godzin (taki jest najlepszy, ale można odrazu smażyć).
2. Wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię i smażymy chwilę na dużym ogniu.
3. Przekładamy do naczynia i smażymy pokrojony w kostkę czosnek i cebulę skrojoną w krążki.
4. Fasolę odcedzamy i wrzucamy na patelnię i wszystko razem smażymy.
5. Dodajemy pomidory i dalej smażymy.
6. Wszystkie składniki z patelni wrzucamy do naczynia z kurczakiem, doprawiamy DUZĄ ILOŚCIĄ papryki chili, papryką na ostro, pieprzem, itp. i wszystko dusimy ok. 10 min. Na koniec, przed podaniem wrzucamy bazylię, posypujemy pokrojonym szczypiorem.
Ciasto:
1. Ugniatamy ciasto z mąki i wody (proporcje wg uznania, zależy ile jest osób) z dodatkiem odrobiny oliwy. Ciasto musi być sprężyste, miękkie.
2. Jeśli się klei, dosypujemy mąki.
3. Rozwałkowujemy kawałeczki ciasta na cienki, okrągły placek.
4. Taki placek pieczemy chwilę na małym ogniu na suchej patelni, przewracamy na drugą stronę.
Najlepiej odstawić ciasto na ok. 20 min. i dopiero potem wałkować.
Na gotowy placek sypiemy starty ser (dużo sera), farsz, składamy w pół lub zawijamy i zjadamy albo polewamy sosem salsa - jeśli akurat mamy, śmietaną czy kechupem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz