Kategorie

2007-07-25

Leniwe gołąbki

    Leniwe gołąbki
    (wg przepisu sd_silver)

  • 70 dag mięsa mielonego najlepiej wieprzowego

  • około 80 dag białej kapusty

  • 1 duża cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 szklanka ryżu

  • 1/2 szklanki kaszy manny

  • 2 jaja

  • sól, pieprz, maga, sos sojowy

  • 2-3 kostki rosołowe

  • przecier pomidorowy

  • łyżka mąki pszennej

  • łyżka mąki ziemniaczanej


  • Do mięsa dodajemy startą na drobnej tarce lub zsiekana malakserem i odciśnięta kapustę, surowy ryż, kasze mannę, jajka, drobno posiekaną cebule, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, magę i sos sojowy. Soli nie dużo, bo będzie słony sos. Wszystko wyrabiany, formujemy nieduże, podłużne kotlety, smażymy je na oleju, na dużym ogniu, aż będą bardzo rumiane z obu stron, układamy je w naczyniu żaroodpornym. Kostki rosołowe rozpuszczamy w takiej ilości wody, aby po zalaniu kotletów były one przykryte. Wstawiamy przykryte naczynie do piekarnika i pieczemy około 50-60 min w 170 stopni. Kotlety powinny urosnąć, teraz należy ostrożnie, żeby się nie poparzyć, zlać sos do rondla. Sosu będzie raczej mało, należy dolać sporo wody, tak aby po wlaniu sosu z powrotem do naczynia przykrył on kotlety. Zagotowujemy sos, dodajemy przecier, doprawiamy do smaku, mąki rozrabiamy zimną wodą i wlewamy do sosu, zagotowujemy, sos będzie raczej rzadki. Zalewamy nim kotlety i wstawiamy na chwilkę do piekarnika, gdy sos zacznie bulgotać to znaczy, że danie jest gotowe.

    Można jeść jako samodzielne danie, lub np. z ziemniakami jak zwykle kotlety.

    Smacznego :)


2 komentarze:

Anonimowy pisze...

przepyszne, robiłam je z czerwonej kapusty miesiąc temu, mąż się zachwycił, dzisiaj robię z białej kapuchy, pycha i mało roboty :)

Anonimowy pisze...

wolę je od zwykłych zawijanych gołąbków, bo jest z nimi mniej roboty i s ą równie smaczne:)