Kategorie

2007-07-06

Kotleciki ruskie

    Dla amatorów pierogów ruskich i nie tylko :)
    Zamiast smażyc można też dodać dodatkowo 1 jajko, przełożyć masę do formy od tarty i siup do pieca... pycha


    Kotleciki ruskie
    (wg przepisu Marii z Łeby)

  • 1 kg ziemniaków

  • 30 dkg sera białego

  • 2 cebule

  • jajo

  • trochę bułki tartej

  • sól, pieprz


  • Ugotowane ziemniaki i ser zemleć w maszynce. Cebulę drobno posiekać i zeszklić, dodać do zmielonych ziemniaków i sera. Wbić jajo. Wymieszać wszystko razem, najlepiej ręką tak, aby utworzyła się jednolita masa (jeśli masa jest za rzadka dosypać trochę bułki tartej).Doprawić solą i pieprzem do smaku. Formować kotleciki wielkości dłoni i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do lekkiego zarumienienia.
    Kotleciki podawać z surówką z kapusty kiszonej i z sosem pomidorowym.

    Smacznego :)


1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Bardzo dobre kotleciki. Zrobilam je z sosem pieczarkowym(domowej roboty). Pyszne