- Dla amatorów pierogów ruskich i nie tylko :)
- 1 kg ziemniaków
- 30 dkg sera białego
- 2 cebule
- jajo
- trochę bułki tartej
- sól, pieprz
Zamiast smażyc można też dodać dodatkowo 1 jajko, przełożyć masę do formy od tarty i siup do pieca... pycha
Kotleciki ruskie
(wg przepisu Marii z Łeby)
Ugotowane ziemniaki i ser zemleć w maszynce. Cebulę drobno posiekać i zeszklić, dodać do zmielonych ziemniaków i sera. Wbić jajo. Wymieszać wszystko razem, najlepiej ręką tak, aby utworzyła się jednolita masa (jeśli masa jest za rzadka dosypać trochę bułki tartej).Doprawić solą i pieprzem do smaku. Formować kotleciki wielkości dłoni i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do lekkiego zarumienienia.
Kotleciki podawać z surówką z kapusty kiszonej i z sosem pomidorowym.
Smacznego :)
1 komentarz:
Bardzo dobre kotleciki. Zrobilam je z sosem pieczarkowym(domowej roboty). Pyszne
Prześlij komentarz