Kategorie

2007-07-30

Łazanki

    Łazanki
    (wg przepisu Wkn)

  • pół małej kapusty

  • 20 dag pieczarek

  • duża cebula

  • kilka plastrów wędzonego boczku, chuda kiełbasa albo szynka (oczywiście w wersji wegetariańskiej bez kiełbaski)

  • olej

  • około 3/4 paczki makaronu łazanki


  • Kapustę pokroić na niewielkie kawałki i ugotować na prawie miękko w osolonej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej.
    Kiedy kapusta będzie się gotować pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na złoto na oleju, dorzucić pokrojone pieczarki i udusić z pieprzem i solą.
    W międzyczasie wstawić wodę na makaron, ugotować go z solą i przelać zimną wodą, żeby się nie sklejał.
    Podsmażyć wędlinkę albo kiełbaskę i wymieszać z pieczarkami. Wlać troche oleju i podsmażyć wszystko z odsączoną z wody kapustką. Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
    Ja mieszam kapustę z łazankami jeszcze na patelni i podsmażam aż wszystko będzie gorące, ale można wymieszać składniki w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku.
    Oczywiście można też zrobić łazanki tylko z kiszoną kapustą, z dodatkiem suszonych grzybów, albo z mieszanej kapusty.

    Smacznego :)


Brak komentarzy: