Kategorie

2007-05-27

Ciasto na pierogi


    To jest ciasto dla tych, którzy uwielbiają pierogi, ale nie lubią wałkować ciasta.. To ciasto wałkuje się jak marzenie, a przy tym jest bardzo smaczne

    Ciasto na pierogi
    (z przepisu Bajaderki)

    Składniki na ok 4 porcje
  • 4 szklanki mąki

  • 2 duże jajka

  • 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany

  • 3 łyżki oleju

  • szczypta soli

  • 3/4 szklanki letniej wody


  • Mąkę przesiać do dużej miski lub na stolnicę, zrobić dołek w środku, wbić jajka. Dodać śmietanę, olej i sól. Zamieszać ciasto, dodawać wodę stopniowo wyrabiając miękkie i łatwo poddające się ciasto. Przykryc odwróconą do góry dnem miską i pozwolić ciastu "odpocząć" przez 10-15 minut. Podzielić ciasto na 4 części, trzy z nich trzymać przykryte wilgotną sciereczką, a jedną wywałkować dość cienko, wycinać pierogi. Nadziewać dowolnym nadzieniem. Powtórzyć z pozostałym ciastem.

    Smacznego :)


Brak komentarzy: