- 4 szklanki mąki
- 2 duże jajka
- 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
- 3/4 szklanki letniej wody
To jest ciasto dla tych, którzy uwielbiają pierogi, ale nie lubią wałkować ciasta.. To ciasto wałkuje się jak marzenie, a przy tym jest bardzo smaczne
Ciasto na pierogi
(z przepisu Bajaderki)
Składniki na ok 4 porcje
Mąkę przesiać do dużej miski lub na stolnicę, zrobić dołek w środku, wbić jajka. Dodać śmietanę, olej i sól. Zamieszać ciasto, dodawać wodę stopniowo wyrabiając miękkie i łatwo poddające się ciasto. Przykryc odwróconą do góry dnem miską i pozwolić ciastu "odpocząć" przez 10-15 minut. Podzielić ciasto na 4 części, trzy z nich trzymać przykryte wilgotną sciereczką, a jedną wywałkować dość cienko, wycinać pierogi. Nadziewać dowolnym nadzieniem. Powtórzyć z pozostałym ciastem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz