Kategorie

2007-05-13

Zupa selerowa


    Zupa selerowa
    (wg książki "Kuchnia polska - Wielka księga sprawdzonych przepisów")

    Składniki na 4 porcje:
  • seler średniej wielkości

  • 2 marchewki

  • pietruszka

  • cebula

  • łyżka masła

  • 2 łyżki ketchupu

  • 6 szklanek rosołu

  • ziele angielskie, sól, pieprz, zielenina


  • Obrane warzywa kroimy w niezagrube plastry, zalewamy rosołem, dodajemy 2 ziarna ziela ang., sól i gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem. Cebulę lekko rumienimy na maśle, dodajemy do jarzyn, gotujemy do miękkości. Zupę miksujemy, doprawiamy ketchupem, solą i pieprzem, zagotowujemy.
    Podajemy obficie posypane zieleniną z ziemniakami puree.

    Smacznego :)



    Moja opinia o przepisie:

    Zaskakujące, że z tak banalnych składników wyszła taka dobra zupa :)

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Mogę śmiało powiedzieć, że ta zupa zalicza się do tych, co drugiego dnia smakuje lepiej ;) Początkowo nieufnie podeszłam, ale zaskoczył mnie efekt końcowy. Z natką jest przepyszna