- seler średniej wielkości
- 2 marchewki
- pietruszka
- cebula
- łyżka masła
- 2 łyżki ketchupu
- 6 szklanek rosołu
- ziele angielskie, sól, pieprz, zielenina
Zupa selerowa
(wg książki "Kuchnia polska - Wielka księga sprawdzonych przepisów")
Składniki na 4 porcje:
Obrane warzywa kroimy w niezagrube plastry, zalewamy rosołem, dodajemy 2 ziarna ziela ang., sól i gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem. Cebulę lekko rumienimy na maśle, dodajemy do jarzyn, gotujemy do miękkości. Zupę miksujemy, doprawiamy ketchupem, solą i pieprzem, zagotowujemy.
Podajemy obficie posypane zieleniną z ziemniakami puree.
Smacznego :)
Moja opinia o przepisie:
Zaskakujące, że z tak banalnych składników wyszła taka dobra zupa :)
1 komentarz:
Mogę śmiało powiedzieć, że ta zupa zalicza się do tych, co drugiego dnia smakuje lepiej ;) Początkowo nieufnie podeszłam, ale zaskoczył mnie efekt końcowy. Z natką jest przepyszna
Prześlij komentarz