- pierś z kurczaka podwójna
- ananas 1 puszka
- śmietana lub jogurt naturalny
- cebule 2 szt
- curry w proszku
- przyprawa do kurczaka
- biały pieprz
- sól do smaku
- oliwa do smażenia
Kurczak w curry z ananasem
(wg http://kuchennymidrzwiami.blox.pl/2007/01/Piersi-kurczaka-w-curry-z-ananasem.html - lekko zmodyfikowany)
Składniki na 4 porcje:
Piersi z kurczaka pokroić w niewielkie kostki (około 1,5 x 1,5 cm). Dodać do mięsa przyprawę do kurczaka i 1/2 przewidywanej ilości całkowitej curry, soli i pieprzu. Wymieszać.
Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć kurczaka.Cebulę pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Smażyć dopóki kurczak nie będzie gotowy - około 15-20 minut.
Następnie dolać śmietanę lub jogurt. Całość podgrzewać aż do zagotowania śmietany. Jeżeli sos jest za rzadki można ewentualnie zagęścić zasmażką.
Doprawić potrawę do smaku curry, solą i pieprzem.
Pokroić w kostkę ananasa z 1/2 lub z całej puszki. Dodać do potrawy i wymieszać. Można też dodać trochę soku z ananasa. Podawać na gorąco z ryżem na sypko.
Smacznego :)
2 komentarze:
wykonałam dzisiaj, piszę z najedzonym brzuchem. :)
Przepyszne to danie, ja do sosu dodałam szczyptę słodkiej papryki dla urozmaicenia smaku. dziękuję za przepis!
Właśnie skończyłam robić to danie, PYCHA! cebulkę pokroiłam w piórka, też wyszło bard zo fajnie, śmietankę dałam gęstą, 24% i dość dużo curry. rewelacja, pikantny smak i kremowa konsystencja:)
Prześlij komentarz