- 8 jajek
- 1 opakowanie twarożku (200g)
- 6 łyżek mleka
- 1-2 łyżki tartego chrzanu
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Jajka faszerowane
(z książki "Kolekcja dobrej kuchni")
Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą , obrać, przestudzić. Natkę pietruszki drobno posiekać. Twarożek wymieszać z mlekiem i doprawić solą i pieprzem. Jajka przeciąć wzdłuż na połówki, wyjąć żółtka i przetrzeć je przez sito, a następnie dodać do twarożku i dobrze utrzeć. Tak przygotowaną masę podzielić na 3 porcje. Jedną wymieszać z chrzanem, drugą z koncentratem, a trzecią z natką pietruszki. Powstałe masy kolejno przekładać do szprycy z dekoracyjną końcówką i napełniać połówki jajek. Jajka ułożyć na dużym półmisku.
Smacznego :)
Składniki na 8 osób
Porcja 180 kcal
Moja opinia o przepisie:
Smaczne i dobrze się prezentują na stole. Doskonałe na Wielkanoc.
Masy twarożkowej jest sporo i raczej nie zużyje się całej do jajek - resztę można wykorzystać do kanapek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz