Kategorie

2007-05-05

Jajka faszerowane


    Jajka faszerowane
    (z książki "Kolekcja dobrej kuchni")

  • 8 jajek

  • 1 opakowanie twarożku (200g)

  • 6 łyżek mleka

  • 1-2 łyżki tartego chrzanu

  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • sól, pieprz


  • Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą , obrać, przestudzić. Natkę pietruszki drobno posiekać. Twarożek wymieszać z mlekiem i doprawić solą i pieprzem. Jajka przeciąć wzdłuż na połówki, wyjąć żółtka i przetrzeć je przez sito, a następnie dodać do twarożku i dobrze utrzeć. Tak przygotowaną masę podzielić na 3 porcje. Jedną wymieszać z chrzanem, drugą z koncentratem, a trzecią z natką pietruszki. Powstałe masy kolejno przekładać do szprycy z dekoracyjną końcówką i napełniać połówki jajek. Jajka ułożyć na dużym półmisku.

    Smacznego :)

    Składniki na 8 osób
    Porcja 180 kcal




    Moja opinia o przepisie:

    Smaczne i dobrze się prezentują na stole. Doskonałe na Wielkanoc.
    Masy twarożkowej jest sporo i raczej nie zużyje się całej do jajek - resztę można wykorzystać do kanapek.

Brak komentarzy: