- 250g mielonej wieprzowiny
- 250g mielonej wołowiny
- 1 jajko
- 2 łyżki świeżego startego parmezanu
- 1 starty ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 3 łyżki semoliny (można zastąpić kaszą manną) lub bułki tartej
- duża szczypta czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 700g przecieru pomidorowego
- szczypta cukru, sól, pieprz
- 100 ml pełnotłustego mleka
Makaron z pulpecikami
(wg przepisu Nigelli Lawson)
Składniki na 6 porcji
na pulpeciki:
Wymieszać wszystko w duzej misce i formować niewielkie kulki. Ulozyć je na wyłozoną folią samoprzylegającą tacy i włozyć do lodówki.
na sos pomidorowy:
Zmiksować cebulę, czosnek i oregano, po czym dodać do rozgrzanych w duzym rondlu masla i oliwy, smazyć ok 10 min. czesto mieszając. Dodać przecier i ok 1,5 szkl. wody. Doprawić cukrem, solą i pieprzem.Dodać mleko i pojedynczo wkładać pulpeciki.
Gotować częściowo przykryte ok 20 min.
Podawać z makaronem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz