Kategorie

2007-05-21

Makaron z pulpecikami


    Makaron z pulpecikami
    (wg przepisu Nigelli Lawson)

    Składniki na 6 porcji
    na pulpeciki:
  • 250g mielonej wieprzowiny

  • 250g mielonej wołowiny

  • 1 jajko

  • 2 łyżki świeżego startego parmezanu

  • 1 starty ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 3 łyżki semoliny (można zastąpić kaszą manną) lub bułki tartej

  • duża szczypta czarnego pieprzu

  • 1 łyżeczka soli


  • Wymieszać wszystko w duzej misce i formować niewielkie kulki. Ulozyć je na wyłozoną folią samoprzylegającą tacy i włozyć do lodówki.

    na sos pomidorowy:
  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 700g przecieru pomidorowego

  • szczypta cukru, sól, pieprz

  • 100 ml pełnotłustego mleka


  • Zmiksować cebulę, czosnek i oregano, po czym dodać do rozgrzanych w duzym rondlu masla i oliwy, smazyć ok 10 min. czesto mieszając. Dodać przecier i ok 1,5 szkl. wody. Doprawić cukrem, solą i pieprzem.Dodać mleko i pojedynczo wkładać pulpeciki.
    Gotować częściowo przykryte ok 20 min.
    Podawać z makaronem.

    Smacznego :)




Brak komentarzy: