- 1,25 kg schabu
- 3 szalotki
- 3 pędy selera naciowego
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki grubozmielonego pieprzu
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżeczki oliwy
- sól
Schab w ziołach
(z książki "Kolekcja dobrej kuchni")
Mięso umyć, usunąć włókna. Szalotki obrać, drobno pokroić. Natkę pietruszki i pędy selera drobno posiekać. Do natki i selera dodać oregano, tymianek, szalotki i pieprz - dokładnie wymieszać. Płat mięsa nasączyć oliwą, po czym dokładnie obtoczyć w mieszance ziół i przypraw. Docisnąć dłońmi i odstawić na 10 min. Mięso powinno przejść dokładnie aromatem ziół. Mięso ułożyć na ruszcie i piec w nagrzanym do 240 st piekarniku. Pod spód podłożyć tacę żaroodporną. Piec 15 min., potem obniżyć temp. do 180 st i piec jeszcze ok 30 min. Po wyjęciu z piekarnika mięso osolić, owinąć w 2 warstwy folii alumin., nakryć ściereczką i odstawić na 1o min.
Schab podać pokrojony w grube plastry z dodatkiem młodych ziemniaków i surówki.
Smacznego :)
Składniki na 6 osób
Porcja 269 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz