Kategorie

2007-05-05

Schab w ziołach


    Schab w ziołach
    (z książki "Kolekcja dobrej kuchni")

  • 1,25 kg schabu

  • 3 szalotki

  • 3 pędy selera naciowego

  • 2 łyżeczki oregano

  • 2 łyżeczki tymianku

  • 2 łyżeczki grubozmielonego pieprzu

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 2 łyżeczki oliwy

  • sól


  • Mięso umyć, usunąć włókna. Szalotki obrać, drobno pokroić. Natkę pietruszki i pędy selera drobno posiekać. Do natki i selera dodać oregano, tymianek, szalotki i pieprz - dokładnie wymieszać. Płat mięsa nasączyć oliwą, po czym dokładnie obtoczyć w mieszance ziół i przypraw. Docisnąć dłońmi i odstawić na 10 min. Mięso powinno przejść dokładnie aromatem ziół. Mięso ułożyć na ruszcie i piec w nagrzanym do 240 st piekarniku. Pod spód podłożyć tacę żaroodporną. Piec 15 min., potem obniżyć temp. do 180 st i piec jeszcze ok 30 min. Po wyjęciu z piekarnika mięso osolić, owinąć w 2 warstwy folii alumin., nakryć ściereczką i odstawić na 1o min.
    Schab podać pokrojony w grube plastry z dodatkiem młodych ziemniaków i surówki.

    Smacznego :)

    Składniki na 6 osób
    Porcja 269 kcal



Brak komentarzy: