- 1/2 kg marchwii (ok 10 sstuk)
- 4 pietruszki
- 1/2 średniego pora
- 3 cebule
- olej
- 1/2 kg rozmrożonych filetów białej ryby (np. mintaj, morszczuk, pstrąg)
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżka mąki
- koncentrat pomidorowy
- gałązka natki
Ryba po grecku
(z magazynu "Shape")
Marchew, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na grubej tarce. Pora i cebulę drobno pokroić. Podsmażyć warzywa na 4 łyżkach oleju przez kilka min., dodać 1/2-3/4 szkl wody, sól, pieprz, listki laurowe i ziele angielskie, po czym dusić ok 10 min.
Filety ryb podzielić na mniejsze kawałki, natrzeć zgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Dodać do warzyw przecier pomidorowy., wymieszać i odłożyć połowę na bok . Włożyć do środka rybę, przełożyć resztę warzyw na rybę i dusić na małym ogniu, aż składniki będą miękkie, ok 10-15 min.
Smacznego! :)
Składniki na 8 porcji
Porcja: 300 kcal, 23g tł, 18g białka, 21g węglowodany, 7g błonnika
Moja opinia o przepisie:
Rybka przepyszna. Danie można "odchudzić" dodając mało tłuszczu do duszenia warzyw i zamiast smażoną można dodać gotowaną rybę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz