Kategorie

2007-05-04

Ryba po grecku


    Ryba po grecku
    (z magazynu "Shape")

  • 1/2 kg marchwii (ok 10 sstuk)

  • 4 pietruszki

  • 1/2 średniego pora

  • 3 cebule

  • olej

  • 1/2 kg rozmrożonych filetów białej ryby (np. mintaj, morszczuk, pstrąg)

  • 1-2 ząbki czosnku

  • łyżka mąki

  • koncentrat pomidorowy

  • gałązka natki


  • Marchew, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na grubej tarce. Pora i cebulę drobno pokroić. Podsmażyć warzywa na 4 łyżkach oleju przez kilka min., dodać 1/2-3/4 szkl wody, sól, pieprz, listki laurowe i ziele angielskie, po czym dusić ok 10 min.
    Filety ryb podzielić na mniejsze kawałki, natrzeć zgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Dodać do warzyw przecier pomidorowy., wymieszać i odłożyć połowę na bok . Włożyć do środka rybę, przełożyć resztę warzyw na rybę i dusić na małym ogniu, aż składniki będą miękkie, ok 10-15 min.

    Smacznego! :)

    Składniki na 8 porcji
    Porcja: 300 kcal, 23g tł, 18g białka, 21g węglowodany, 7g błonnika




    Moja opinia o przepisie:

    Rybka przepyszna. Danie można "odchudzić" dodając mało tłuszczu do duszenia warzyw i zamiast smażoną można dodać gotowaną rybę.

Brak komentarzy: