Kategorie

2007-05-03

Schab z serem i cebulką


    Schab z serem i cebulką
    (z przepisu Dobbi)

  • schab pokrojony w plastry

  • żółty serek w plasterkach w takiej samej ilości jak kotlety (sztuki, nie wagowo ;))

  • cebula pokrojona w cienkie plasterki (niech żyje hebelek!)- powiedzmy na 6 kotletów 2 cebule średniej wiekości

  • majonez

  • sól, pieprz


  • Kotlety rozbijamy, traktujemy solą i pieprzem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plaster mięsa pokrywamy cebulką, na niej układamy po plasterku sera, na to znowu cebulka i miziamy po wierzchu majonezem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, z włączonym termoobiegiem. Pieczemy aż będzie rumiane na wierzchu- zajmuje to akurat tyle czasu, żeby zdążyc ugotować ryż (czy co kto sobie życzy) i zrobić sałatkę z sałaty lodowej, ogórków, pomidorów i czosnkowego winegretu.

    Smacznego :)



    Moja opinia o przepisie:

    Bardzo szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny - pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych. Robię w naczyniu żaroodpornym bez papieru do pieczenia, podczas zapiekania tworzy się troszkę sosu. Zapiekałam niecałe pół godziny.
    Dobre są również z dodatkiem pieczarek.

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Łatwy, szybki i bardzo smaczny przepis :)
Robiłam dwa razy z różnym serem...
I raz ser zrobił się chrupiący i przypieczony, a raz był ciągnący...
Jednak trudno określić, która wersja smaczniejsza :)

Anonimowy pisze...

Właśnie zrobiłam ,tyle że zamiast cebuli dałam pokrojony por .Palce lizać.Domownicy byli zachwyceni.
Smakowo rewelacja.Dzięki.

danek pisze...

No jak mam 10 -12 osob to robie go w rrzech naczyniach. Czy jest mozliwośc warstwowo ale to juz pewnie nieten efekt.