Kategorie

2007-05-13

Placuszki łososiowe


    Placuszki łososiowe
    (wg przepisu Nigelli Lawson)

    na placuszki:
  • 350g-500g zimnego puree

  • 420g łososia z puszki w sosie własnym (można zastąpić tuńczykiem)

  • 15 g rozpuszczonego masła (o ile puree jest bez masła)

  • duża szczypta pieprzu cayenne

  • otarta skórka z połowy cytryny

  • sól, pieprz

  • jajko

  • na panierkę i do smażenia:
  • 2 jajka

  • ok 100g pokruszonej macy

  • 50g masła


  • W dużej misce wymieszać składniki na placuszki a następnie formować placuszki wielkości pięści. Włożyć do lodówki na 20-60 min. by utrwalić kształt placuszków. Panierować placuszki w jajku i macy, a następnie smażyć na rozgrzanym maśle aż panierka stanie się złoto-brązowa.
    Propozycja dodatków do placuszków: groszek i ketchup.
    Z podanych składników wychodzi ok 7-9 placuszków o średnicy ok 7cm.

    Smacznego :)



Brak komentarzy: