- 350g-500g zimnego puree
- 420g łososia z puszki w sosie własnym (można zastąpić tuńczykiem)
- 15 g rozpuszczonego masła (o ile puree jest bez masła)
- duża szczypta pieprzu cayenne
- otarta skórka z połowy cytryny
- sól, pieprz
- jajko
- 2 jajka
- ok 100g pokruszonej macy
- 50g masła
Placuszki łososiowe
(wg przepisu Nigelli Lawson)
na placuszki:
na panierkę i do smażenia:
W dużej misce wymieszać składniki na placuszki a następnie formować placuszki wielkości pięści. Włożyć do lodówki na 20-60 min. by utrwalić kształt placuszków. Panierować placuszki w jajku i macy, a następnie smażyć na rozgrzanym maśle aż panierka stanie się złoto-brązowa.
Propozycja dodatków do placuszków: groszek i ketchup.
Z podanych składników wychodzi ok 7-9 placuszków o średnicy ok 7cm.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz