Kategorie

2007-07-02

Biała kapusta duszona


    Tak przyrządzana kapusta to specjał czeski. Jedząc obiad w jednej z praskich knajpek tak nam ta kapustka zasmakowała, że stwierdziłam, że muszę zdobyć recepturę jej przyrządzania.. i udało się - przepis znalazłam tu i okazał się wcale nie tak bardzo skomplikowany :)

    Biała kapusta duszona

  • 1 kg białej kapusty

  • 100 gram smalcu

  • 40 g cebuli

  • 20 gram drobno mielonej mąki

  • sól, kminek, 20 gram cukru, ocet, woda albo rosół


  • Kapustę umyć, rozkroić, wyciąć głąb i pokroić na paseczki. Włożyć do rondla, podlewać wodą albo rosołem i bez pokrywki dusić. W innym garnku rozpuścić smalec. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć. Dodać podduszoną kapustę, sól, kminek. Całość oprószyć mąką i dusić aż będzie miękkie. Dodać cukier i ocet do smaku.

    Smacznego :)


1 komentarz:

Anonimowy pisze...

siema gotowalem wersje wege na masle i wyszlo naprawde zajebiescie