Kategorie

2007-05-27

Ciasto na pierogi


    To jest ciasto dla tych, którzy uwielbiają pierogi, ale nie lubią wałkować ciasta.. To ciasto wałkuje się jak marzenie, a przy tym jest bardzo smaczne

    Ciasto na pierogi
    (z przepisu Bajaderki)

    Składniki na ok 4 porcje
  • 4 szklanki mąki

  • 2 duże jajka

  • 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany

  • 3 łyżki oleju

  • szczypta soli

  • 3/4 szklanki letniej wody


  • Mąkę przesiać do dużej miski lub na stolnicę, zrobić dołek w środku, wbić jajka. Dodać śmietanę, olej i sól. Zamieszać ciasto, dodawać wodę stopniowo wyrabiając miękkie i łatwo poddające się ciasto. Przykryc odwróconą do góry dnem miską i pozwolić ciastu "odpocząć" przez 10-15 minut. Podzielić ciasto na 4 części, trzy z nich trzymać przykryte wilgotną sciereczką, a jedną wywałkować dość cienko, wycinać pierogi. Nadziewać dowolnym nadzieniem. Powtórzyć z pozostałym ciastem.

    Smacznego :)


2007-05-24

Kurczak w curry z ananasem


    Kurczak w curry z ananasem
    (wg http://kuchennymidrzwiami.blox.pl/2007/01/Piersi-kurczaka-w-curry-z-ananasem.html - lekko zmodyfikowany)

    Składniki na 4 porcje:
  • pierś z kurczaka podwójna

  • ananas 1 puszka

  • śmietana lub jogurt naturalny

  • cebule 2 szt

  • curry w proszku

  • przyprawa do kurczaka

  • biały pieprz

  • sól do smaku

  • oliwa do smażenia


  • Piersi z kurczaka pokroić w niewielkie kostki (około 1,5 x 1,5 cm). Dodać do mięsa przyprawę do kurczaka i 1/2 przewidywanej ilości całkowitej curry, soli i pieprzu. Wymieszać.

    Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć kurczaka.Cebulę pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Smażyć dopóki kurczak nie będzie gotowy - około 15-20 minut.
    Następnie dolać śmietanę lub jogurt. Całość podgrzewać aż do zagotowania śmietany. Jeżeli sos jest za rzadki można ewentualnie zagęścić zasmażką.

    Doprawić potrawę do smaku curry, solą i pieprzem.
    Pokroić w kostkę ananasa z 1/2 lub z całej puszki. Dodać do potrawy i wymieszać. Można też dodać trochę soku z ananasa. Podawać na gorąco z ryżem na sypko.

    Smacznego :)


2007-05-21

Makaron z pulpecikami


    Makaron z pulpecikami
    (wg przepisu Nigelli Lawson)

    Składniki na 6 porcji
    na pulpeciki:
  • 250g mielonej wieprzowiny

  • 250g mielonej wołowiny

  • 1 jajko

  • 2 łyżki świeżego startego parmezanu

  • 1 starty ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 3 łyżki semoliny (można zastąpić kaszą manną) lub bułki tartej

  • duża szczypta czarnego pieprzu

  • 1 łyżeczka soli


  • Wymieszać wszystko w duzej misce i formować niewielkie kulki. Ulozyć je na wyłozoną folią samoprzylegającą tacy i włozyć do lodówki.

    na sos pomidorowy:
  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 700g przecieru pomidorowego

  • szczypta cukru, sól, pieprz

  • 100 ml pełnotłustego mleka


  • Zmiksować cebulę, czosnek i oregano, po czym dodać do rozgrzanych w duzym rondlu masla i oliwy, smazyć ok 10 min. czesto mieszając. Dodać przecier i ok 1,5 szkl. wody. Doprawić cukrem, solą i pieprzem.Dodać mleko i pojedynczo wkładać pulpeciki.
    Gotować częściowo przykryte ok 20 min.
    Podawać z makaronem.

    Smacznego :)




Sałatka z pora

    Sałatka z pora

  • 1 większy por

  • ser żółty ok 100g

  • 2 jajka

  • majonez, pieprz, sól


  • Pora pokroić w półtalarki, lekko posolić. Jajka ugotować na twardo, pokroić w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce. Jajka i ser dodać do porów, dodać troszkę majonezu i pieprzu do smaku,

    Smacznego :)


2007-05-20

Ziemniaczki pieczone


    Ziemniaczki pieczone

    Młode ziemniaki ugotować w całości w mundurkach ,gdy już będą miękkie odlać wodę, ziemniaki przestudzić, a następnie pokroić w plastry grubości od 1,5 od 2,5 cm .Do miseczki wlać oliwę, tak aby starczyło do posmarowania wszystkich ziemniaczków, dodać przyprawy: pieprz ,oregano, słodka papryka ,czosnek zmiażdżony.
    Ziemniaczki ułożyć na blaszce z piekarnika i posmarować przyprawami.
    Piec w nagrzanym piekarniku 200 st .przez około 20 -30 min.

    Smacznego :)


2007-05-19

Zupa kremowa z porów i ziemniaków


    Zupa kremowa z porów i ziemniaków
    (wg przepisu nutinki)

  • 1 duży por z przewagą białej części (10 dag)

  • 3 ziemniaki (25 dag)

  • 600 ml bulionu warzywnego

  • ewentualnie sól i pieprz


  • Pora umyć, pokroić na półtalarki, ziemniaki obrać, umyć i pokroić na kawałki. Ugotować warzywa w bulionie. Przestudzić, zmiksować, podgrzać na małym ogniu mieszając. W razie potrzeby doprawić do smaku.
    Podawać z grzankami.

    Smacznego :)


2007-05-17

Surówka marchwiowo-selerowa


    Surówka marchwiowo-selerowa

  • 2 duże marchewki

  • kawałek selera

  • małe jabłko

  • mała pietruszka

  • jogurt naturalny


  • Warzywa i jabłko zetrzeć na grubej tarce, dodać kilka łyżek jogurtu, sól, pieprz i szczyptę cukru do smaku, wymieszać.

    Smacznego :)


Błyskawiczne piersi kurczakowe z jabłkami


    Błyskawiczne piersi kurczakowe z jabłkami
    (przepis z www.mniammniam.pl)

  • 2 piersi kurczaka

  • 1/2 łyżki masła, łyżka oleju

  • 2 łyżeczki czerwwonej papryki w proszku

  • 2 jabłka

  • duża szczypta tymianku

  • sok z cytryny

  • sól, pieprz


  • Jabłka pokroić na ósemki.
    Piersi pokroić na sznycle, trochę rozbić, posolić, popierzyć, posypać niewielką ilością tymianku i większą ilością papryki.
    Na rozgrzany tłuszcz wrzucić piersi i smażyć na dość silnym ogniu przez 3-4 min. z każdej strony.
    Dodać sok z cytryny, 2-3 łyżki wody (mięso nie powinno przywierać do patelni), zmniejszyć ogień i dusić potrawę do miękkości (5-8 min.). Jabłka nie powinny się rozpaść.
    Podawać z ryżem i surówką z marchewki i selera.

    Smacznego :)


2007-05-16

Zupa bagienna


    Zupa bagienna
    (wg przepisu Nigelli Lawson)

  • 3 szklanki groszku mrożonego

  • gałązka cebulki dymki

  • kulka sera mozarella (ok 120g)


  • Zalać groszek 3 szklankami bulionu,dodać cebulkę dymkę (jedną gałązkę - w całości). Pogotować do miękkości groszku. Do miksera należy wrzucić pokrojoną kulkę mozarelli i na to wlać gorącą wodę z groszkiem (ale bez dymki - ją należy wyciągnąć) i zmiksować. Przyprawić według uznania.

    Smacznego :)


2007-05-13

Placuszki łososiowe


    Placuszki łososiowe
    (wg przepisu Nigelli Lawson)

    na placuszki:
  • 350g-500g zimnego puree

  • 420g łososia z puszki w sosie własnym (można zastąpić tuńczykiem)

  • 15 g rozpuszczonego masła (o ile puree jest bez masła)

  • duża szczypta pieprzu cayenne

  • otarta skórka z połowy cytryny

  • sól, pieprz

  • jajko

  • na panierkę i do smażenia:
  • 2 jajka

  • ok 100g pokruszonej macy

  • 50g masła


  • W dużej misce wymieszać składniki na placuszki a następnie formować placuszki wielkości pięści. Włożyć do lodówki na 20-60 min. by utrwalić kształt placuszków. Panierować placuszki w jajku i macy, a następnie smażyć na rozgrzanym maśle aż panierka stanie się złoto-brązowa.
    Propozycja dodatków do placuszków: groszek i ketchup.
    Z podanych składników wychodzi ok 7-9 placuszków o średnicy ok 7cm.

    Smacznego :)



Zupa selerowa


    Zupa selerowa
    (wg książki "Kuchnia polska - Wielka księga sprawdzonych przepisów")

    Składniki na 4 porcje:
  • seler średniej wielkości

  • 2 marchewki

  • pietruszka

  • cebula

  • łyżka masła

  • 2 łyżki ketchupu

  • 6 szklanek rosołu

  • ziele angielskie, sól, pieprz, zielenina


  • Obrane warzywa kroimy w niezagrube plastry, zalewamy rosołem, dodajemy 2 ziarna ziela ang., sól i gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem. Cebulę lekko rumienimy na maśle, dodajemy do jarzyn, gotujemy do miękkości. Zupę miksujemy, doprawiamy ketchupem, solą i pieprzem, zagotowujemy.
    Podajemy obficie posypane zieleniną z ziemniakami puree.

    Smacznego :)



    Moja opinia o przepisie:

    Zaskakujące, że z tak banalnych składników wyszła taka dobra zupa :)

2007-05-05

Kurczak w maślance i panierce


    Kurczak w maślance i panierce
    (wg przepisu Nigelli Lawson)

    Składniki na 4-5 porcji:
  • podwójna pierś kurczaka

  • maślanka lub jogurt naturalny 400g

  • krakersy (można zastąpić bułką tartą)


  • Lekko rozbijamy kurczaka i kroimy na małe podłużne kawałki, które następnie przekładamy do miski z maślanką lub jogurtem i trzymamy je tam ok 20-30 min. W tym czasie rozgniatamy krakersy na małe kawałki tak by wyglądały jak bułka tarta. Obtaczamy maślankowe kawałki kurczaka w krakersach i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20 minut.

    Smacznego :)



    Moja opinia o przepisie:

    Mięso wychodzi bardzo dobre, soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz, smakują dobrze również na zimno.
    Gdy panierujemy krakersami lepiej nie dodawać żadnych przypraw i soli do mięsa, krakersy będą tworzyć wystarczająco słony akcent.
    Piekłam 25 minut w 180 st.

Jajka faszerowane


    Jajka faszerowane
    (z książki "Kolekcja dobrej kuchni")

  • 8 jajek

  • 1 opakowanie twarożku (200g)

  • 6 łyżek mleka

  • 1-2 łyżki tartego chrzanu

  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • sól, pieprz


  • Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą , obrać, przestudzić. Natkę pietruszki drobno posiekać. Twarożek wymieszać z mlekiem i doprawić solą i pieprzem. Jajka przeciąć wzdłuż na połówki, wyjąć żółtka i przetrzeć je przez sito, a następnie dodać do twarożku i dobrze utrzeć. Tak przygotowaną masę podzielić na 3 porcje. Jedną wymieszać z chrzanem, drugą z koncentratem, a trzecią z natką pietruszki. Powstałe masy kolejno przekładać do szprycy z dekoracyjną końcówką i napełniać połówki jajek. Jajka ułożyć na dużym półmisku.

    Smacznego :)

    Składniki na 8 osób
    Porcja 180 kcal




    Moja opinia o przepisie:

    Smaczne i dobrze się prezentują na stole. Doskonałe na Wielkanoc.
    Masy twarożkowej jest sporo i raczej nie zużyje się całej do jajek - resztę można wykorzystać do kanapek.

Schab w ziołach


    Schab w ziołach
    (z książki "Kolekcja dobrej kuchni")

  • 1,25 kg schabu

  • 3 szalotki

  • 3 pędy selera naciowego

  • 2 łyżeczki oregano

  • 2 łyżeczki tymianku

  • 2 łyżeczki grubozmielonego pieprzu

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 2 łyżeczki oliwy

  • sól


  • Mięso umyć, usunąć włókna. Szalotki obrać, drobno pokroić. Natkę pietruszki i pędy selera drobno posiekać. Do natki i selera dodać oregano, tymianek, szalotki i pieprz - dokładnie wymieszać. Płat mięsa nasączyć oliwą, po czym dokładnie obtoczyć w mieszance ziół i przypraw. Docisnąć dłońmi i odstawić na 10 min. Mięso powinno przejść dokładnie aromatem ziół. Mięso ułożyć na ruszcie i piec w nagrzanym do 240 st piekarniku. Pod spód podłożyć tacę żaroodporną. Piec 15 min., potem obniżyć temp. do 180 st i piec jeszcze ok 30 min. Po wyjęciu z piekarnika mięso osolić, owinąć w 2 warstwy folii alumin., nakryć ściereczką i odstawić na 1o min.
    Schab podać pokrojony w grube plastry z dodatkiem młodych ziemniaków i surówki.

    Smacznego :)

    Składniki na 6 osób
    Porcja 269 kcal



2007-05-04

Ryba po grecku


    Ryba po grecku
    (z magazynu "Shape")

  • 1/2 kg marchwii (ok 10 sstuk)

  • 4 pietruszki

  • 1/2 średniego pora

  • 3 cebule

  • olej

  • 1/2 kg rozmrożonych filetów białej ryby (np. mintaj, morszczuk, pstrąg)

  • 1-2 ząbki czosnku

  • łyżka mąki

  • koncentrat pomidorowy

  • gałązka natki


  • Marchew, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na grubej tarce. Pora i cebulę drobno pokroić. Podsmażyć warzywa na 4 łyżkach oleju przez kilka min., dodać 1/2-3/4 szkl wody, sól, pieprz, listki laurowe i ziele angielskie, po czym dusić ok 10 min.
    Filety ryb podzielić na mniejsze kawałki, natrzeć zgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Dodać do warzyw przecier pomidorowy., wymieszać i odłożyć połowę na bok . Włożyć do środka rybę, przełożyć resztę warzyw na rybę i dusić na małym ogniu, aż składniki będą miękkie, ok 10-15 min.

    Smacznego! :)

    Składniki na 8 porcji
    Porcja: 300 kcal, 23g tł, 18g białka, 21g węglowodany, 7g błonnika




    Moja opinia o przepisie:

    Rybka przepyszna. Danie można "odchudzić" dodając mało tłuszczu do duszenia warzyw i zamiast smażoną można dodać gotowaną rybę.

Schab w mleku


    Schab w mleku
    (z przepisu asiki)

  • schab

  • mleko

  • musztarda

  • sól


  • Piękny kawałek schabu posolić, posmarować musztardą i obsmażyć ze wszystkich stron na maśle (masła nie żałować, oliwy z oliwek dodać. Jak już rumiany to zalać gorącym mlekiem tak by byl przykryty, gotować tak długo aż zrobi się sos gesty taki grudkowaty o pięknym złotym kolorze (ok 3h). Pachnie w domu jak w niebie. Jeść z marchewką gotowaną.

    Smacznego :)



    i sosik do kompletu :)



    Moja opinia o przepisie:

    Bardzo fajny przepis - mięso wychodzi bardzo soczyste i miękkie; Sosu wychodzi bardzo dużo i jest grudkowaty, można go zmiksować na gładką masę.

2007-05-03

Schab z serem i cebulką


    Schab z serem i cebulką
    (z przepisu Dobbi)

  • schab pokrojony w plastry

  • żółty serek w plasterkach w takiej samej ilości jak kotlety (sztuki, nie wagowo ;))

  • cebula pokrojona w cienkie plasterki (niech żyje hebelek!)- powiedzmy na 6 kotletów 2 cebule średniej wiekości

  • majonez

  • sól, pieprz


  • Kotlety rozbijamy, traktujemy solą i pieprzem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plaster mięsa pokrywamy cebulką, na niej układamy po plasterku sera, na to znowu cebulka i miziamy po wierzchu majonezem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, z włączonym termoobiegiem. Pieczemy aż będzie rumiane na wierzchu- zajmuje to akurat tyle czasu, żeby zdążyc ugotować ryż (czy co kto sobie życzy) i zrobić sałatkę z sałaty lodowej, ogórków, pomidorów i czosnkowego winegretu.

    Smacznego :)



    Moja opinia o przepisie:

    Bardzo szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny - pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych. Robię w naczyniu żaroodpornym bez papieru do pieczenia, podczas zapiekania tworzy się troszkę sosu. Zapiekałam niecałe pół godziny.
    Dobre są również z dodatkiem pieczarek.

2007-05-02

Piwony


    Piwony
    (przepis podany przez panią Beatę Tyszkiewicz)

  • Kostka masła lub margaryny

  • 3 szklanki mąki

  • pół szklanki piwa

  • dowolny farsz


  • Wszystkie składniki zagniata się szybko i ciasto przynajmniej na 2 godziny zostawia się w lodówce (można zrobić je np. dzień wcześniej i przechować w lodówce zawinięte w folię aluminiową).

    Farsz przygotowujemy wcześniej, a przed samym przygotowaniem piwonów najpierw
    rozgrzewamy piekarnik.
    Ciasto rozwałkowujemy cienko, jak na pierogi, kroimy w kwadraty, na każdy kwadrat
    nakładamy farsz, sklejamy.
    Piwony ułożone na blaszce wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (to bardzo
    ważne, bo w zimnym lub tylko lekko nagrzanym piecu rozpływają się), pieczemy do
    zarumienienia.

    Smacznego :)






    Moja opinia o przepisie:


    Ciasto w smaku bardzo przypomina ciasto francuskie. Można zrobić również wersję na słodko. Ja zrobiłam część z kapustą i grzybami a część z farszem mięsno-warzywnym - obie wersje wyszły b. dobre.
    Piekłam w 200 st przez ok 20 minut.

Błyskawiczna sałatka z tuńczyka


  • puszka tuńczyka

  • puszka groszku konserwowego

  • puszka ananasów

  • majonez

  • sól, pieprz


  • Ananasy pokroić w kostkę, dodać odsączonego tuńczyka, groszek i majonez.
    Dokładnie wymieszać i przyprawic do smaku.

    Smacznego :)

    Składniki na 4 porcje



    Moja opinia o przepisie:

    Może na pierwszy rzut oka troszkę dziwne połączenie składników, ale w efekcie bardzo smaczna sałatka. No i robi się rzeczywiście błyskawicznie :)
    Można zrobić wersję dietetyczną z pominięciem majonezu. Ja stosuję proporcje: puszka tuńczyka, 1/2 puszki groszku, 2/3 puszki ananasa.