- Kostka masła lub margaryny
- 3 szklanki mąki
- pół szklanki piwa
- dowolny farsz
Piwony
(przepis podany przez panią Beatę Tyszkiewicz)
Wszystkie składniki zagniata się szybko i ciasto przynajmniej na 2 godziny zostawia się w lodówce (można zrobić je np. dzień wcześniej i przechować w lodówce zawinięte w folię aluminiową).
Farsz przygotowujemy wcześniej, a przed samym przygotowaniem piwonów najpierw
rozgrzewamy piekarnik.
Ciasto rozwałkowujemy cienko, jak na pierogi, kroimy w kwadraty, na każdy kwadrat
nakładamy farsz, sklejamy.
Piwony ułożone na blaszce wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (to bardzo
ważne, bo w zimnym lub tylko lekko nagrzanym piecu rozpływają się), pieczemy do
zarumienienia.
Smacznego :)
Moja opinia o przepisie:
Ciasto w smaku bardzo przypomina ciasto francuskie. Można zrobić również wersję na słodko. Ja zrobiłam część z kapustą i grzybami a część z farszem mięsno-warzywnym - obie wersje wyszły b. dobre.
Piekłam w 200 st przez ok 20 minut.
1 komentarz:
Zrobiłam te Piwony z farszem mięsnym.Bardzo smakowały mi i mojemu mężowi.Piwony ładnie prezentują się na stole.
Prześlij komentarz