- schab pokrojony w plastry
- żółty serek w plasterkach w takiej samej ilości jak kotlety (sztuki, nie wagowo ;))
- cebula pokrojona w cienkie plasterki (niech żyje hebelek!)- powiedzmy na 6 kotletów 2 cebule średniej wiekości
- majonez
- sól, pieprz
Schab z serem i cebulką
(z przepisu Dobbi)
Kotlety rozbijamy, traktujemy solą i pieprzem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plaster mięsa pokrywamy cebulką, na niej układamy po plasterku sera, na to znowu cebulka i miziamy po wierzchu majonezem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, z włączonym termoobiegiem. Pieczemy aż będzie rumiane na wierzchu- zajmuje to akurat tyle czasu, żeby zdążyc ugotować ryż (czy co kto sobie życzy) i zrobić sałatkę z sałaty lodowej, ogórków, pomidorów i czosnkowego winegretu.
Smacznego :)
Moja opinia o przepisie:
Bardzo szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny - pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych. Robię w naczyniu żaroodpornym bez papieru do pieczenia, podczas zapiekania tworzy się troszkę sosu. Zapiekałam niecałe pół godziny.
Dobre są również z dodatkiem pieczarek.
3 komentarze:
Łatwy, szybki i bardzo smaczny przepis :)
Robiłam dwa razy z różnym serem...
I raz ser zrobił się chrupiący i przypieczony, a raz był ciągnący...
Jednak trudno określić, która wersja smaczniejsza :)
Właśnie zrobiłam ,tyle że zamiast cebuli dałam pokrojony por .Palce lizać.Domownicy byli zachwyceni.
Smakowo rewelacja.Dzięki.
No jak mam 10 -12 osob to robie go w rrzech naczyniach. Czy jest mozliwośc warstwowo ale to juz pewnie nieten efekt.
Prześlij komentarz