Kategorie

2007-05-05

Kurczak w maślance i panierce


    Kurczak w maślance i panierce
    (wg przepisu Nigelli Lawson)

    Składniki na 4-5 porcji:
  • podwójna pierś kurczaka

  • maślanka lub jogurt naturalny 400g

  • krakersy (można zastąpić bułką tartą)


  • Lekko rozbijamy kurczaka i kroimy na małe podłużne kawałki, które następnie przekładamy do miski z maślanką lub jogurtem i trzymamy je tam ok 20-30 min. W tym czasie rozgniatamy krakersy na małe kawałki tak by wyglądały jak bułka tarta. Obtaczamy maślankowe kawałki kurczaka w krakersach i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20 minut.

    Smacznego :)



    Moja opinia o przepisie:

    Mięso wychodzi bardzo dobre, soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz, smakują dobrze również na zimno.
    Gdy panierujemy krakersami lepiej nie dodawać żadnych przypraw i soli do mięsa, krakersy będą tworzyć wystarczająco słony akcent.
    Piekłam 25 minut w 180 st.

4 komentarze:

Anonimowy pisze...

Ja zrobiłam z bułką tartą. Smak kurczaku to poezja, dawno nie jadłam tak dobrego. A bardzo dużym atutem jest to, że błyskawicznie się robi. :)

Ola pisze...

Cieszę się, że smakowało :)
Ten przepis na kurczaka już na stałe wpisałam w nasze menu :)
Pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Kurczak wychodzi rewelacyjny.
Moczyłam w jogurcie ok 40 min...
a smak to poezja :)

Ola pisze...

chyba im dłużej się moczy w jogurcie tym lepiej :)