- podwójna pierś kurczaka
- maślanka lub jogurt naturalny 400g
- krakersy (można zastąpić bułką tartą)
Kurczak w maślance i panierce
(wg przepisu Nigelli Lawson)
Składniki na 4-5 porcji:
Lekko rozbijamy kurczaka i kroimy na małe podłużne kawałki, które następnie przekładamy do miski z maślanką lub jogurtem i trzymamy je tam ok 20-30 min. W tym czasie rozgniatamy krakersy na małe kawałki tak by wyglądały jak bułka tarta. Obtaczamy maślankowe kawałki kurczaka w krakersach i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20 minut.
Smacznego :)
Moja opinia o przepisie:
Mięso wychodzi bardzo dobre, soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz, smakują dobrze również na zimno.
Gdy panierujemy krakersami lepiej nie dodawać żadnych przypraw i soli do mięsa, krakersy będą tworzyć wystarczająco słony akcent.
Piekłam 25 minut w 180 st.
4 komentarze:
Ja zrobiłam z bułką tartą. Smak kurczaku to poezja, dawno nie jadłam tak dobrego. A bardzo dużym atutem jest to, że błyskawicznie się robi. :)
Cieszę się, że smakowało :)
Ten przepis na kurczaka już na stałe wpisałam w nasze menu :)
Pozdrawiam
Kurczak wychodzi rewelacyjny.
Moczyłam w jogurcie ok 40 min...
a smak to poezja :)
chyba im dłużej się moczy w jogurcie tym lepiej :)
Prześlij komentarz